Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
IT és Elektronika
Akciók

Hogyan lehet megérteni a whistleblowing jelentését és fontosságát

Lehet, hogy hallotta már a whistleblowing vagy whistleblower szót. E szavak jelentése a visszaélést bejelentő személyre vonatkozik, aki csalást, pazarlást, visszaélést, visszaélést vagy közegészségügyi, környezeti és biztonsági fenyegetést tár fel és jelent valakinek, aki képes kijavítani ezeket. Alapvetően a bejelentő a jogsértésekre, valamint a törvények és rendeletek megsértésére hívja fel a figyelmet. Azt mondja magában, hogy erre mindenki képes. De egy bejelentőnek, aki a visszaélést bejelentő védelmet és jutalmat akarja, követnie kell a törvény definícióit és eljárásait a hivatalos bejelentői státusz megszerzésére vonatkozóan.

EU-irányelv a visszaélésekről

A visszaélést bejelentő személyek fontosak a nyitott és átlátható társadalom fenntartásában, mert nem megfelelő viselkedésről vagy rejtett fenyegetésről árulkodnak. A negatív következmények elleni jobb védelem érdekében az Európai Bizottság 2018. április 23-án kezdeményezési csomagot terjesztett elő, beleértve az uniós jog megsértését bejelentő visszaélést bejelentő személyek védelméről szóló irányelvjavaslatot, valamint egy közleményt, amely átfogó jogi keretet hoz létre a visszaélést bejelentő személyek számára a visszaélést bejelentő személyek védelmében, amely európai szintű közérdek. Továbbá könnyen elérhető bejelentési csatornák kialakítása, a titoktartási kötelezettség és a visszaélést bejelentőkkel szembeni megtorlás tilalma hangsúlyozása, valamint célzott védelmi intézkedések bevezetése. 

Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló, 2019. októberi (EU) 2019/1937 európai parlamenti és tanácsi irányelvet 2019. október 23-án fogadták el, és 2019. december 16-án lépett hatályba. A tagállamoknak át kellett volna ültetniük a nemzeti jogukba 2021. december 17-ig. Az irányelvhez kapcsolódó összes dokumentum, valamint annak teljes szövege ingyenesen elérhető az Európai Bizottság honlapján.

A magánszektorban minden 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató munkáltató köteles bevezetni a visszaélések bejelentésére szolgáló eszközöket. Ez azt jelenti, hogy van egy belső rendszer az illegális tevékenységek bejelentésére. A közszférára ez öt alkalmazott -tól érvényes. Ez vonatkozik a bankokra, biztosítókra, közintézményekre és a pénzügyi piac területén működő szervezetekre is. 

Az EU visszaélésekről szóló irányelvének célkitűzései

Az irányelv fő célja a jogsértések, valamint a törvények és rendeletek megsértésének felderítése és megelőzése. A másik a bűnüldözés javítása hatékony, bizalmas és biztonságos jelentési csatornák létrehozásával, amelyek hatékonyan megvédik a visszaélést bejelentőket a megtorlástól való félelemtől. Megvédeni a bejelentőt azáltal, hogy anonimitás biztosításával segíti őket bizalommal, a megtorlástól való félelem nélkül jelenteni.

A visszaélést bejelentő személyek védelme

Az EU-irányelv a korrupciót bejelentő személyek védőintézkedéseit célozza, és az irányelv alapvető jellemzője azok védelme. Lefedi a visszaélést bejelentő munkavállalók védelmét, de vonatkozik állásra jelentkezőkre, volt alkalmazottakra, bejelentő asszisztensekre és újságírókra is. Ezek a személyek védve vannak a munkahely elvesztésével, a lefokozással és a diszkrimináció egyéb formáival szemben.

A védelem az uniós joggal kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatos információkra vonatkozik, mint például az adócsalás, a korrupció, a közbeszerzési bűncselekmények, a termék- és közúti biztonság, a környezetvédelem, a közegészségügy, valamint a fogyasztók és a személyes adatok védelme.

A bejelentőnek két lehetősége van

- cégen vagy szervezeten belül bejelenti a tisztességtelen gyakorlatot

- közvetlenül az illetékes felügyeleti hatósághoz nyújt be bejelentést

Abban az esetben, ha az ilyen bejelentés megfelelő válasz vagy jogorvoslat nélkül marad, vagy ha a bejelentő úgy véli, hogy ez közérdek, közvetlenül is megkeresheti a médiát vagy a nyilvánosságot.

Miért fontos a visszaélések bejelentése?

A visszaélések etikátlan magatartást, zaklatást, diszkriminációt, tisztességtelen bánásmódot, tisztességtelen gyakorlatokat, korrupt magatartást vagy törvény be nem tartását, vagy akár bűncselekményt jeleznek. Társadalmunk számára nagyon fontos a jogsértés bejelentése. 

Sokan felhívják a figyelmet a rossz könyvelésre, az adócsalásra vagy a környezetszennyezésre, a környezeti visszaélésekre és a korrupcióra. A bűncselekmények egy része hatással lehet a kormányra, a társaság részvényeseire, az adófizetőkre, vagy sértheti a versengő cégeket, közérdekeket. A visszaélést bejelentők nélkül sokukat nehezen, vagy egyáltalán nem észlelnék a bűnüldöző szervek. A visszaélést bejelentő személyek a csalás, a korrupció és a tisztességtelen gyakorlatok elleni küzdelem kritikus eszközei.

A leghíresebb bejelentők

Lehet, hogy elkapott néhány nevet és esetet, amelyekről beszéltek és írtak a médiában, anélkül, hogy tudta volna, hogy ezek az emberek bejelentők. Néhányan felkavarták a vizet, és felhívták a figyelmet a kormányzati tévedésekre vagy a nagyvállalatok tisztességtelen gyakorlatára

David Graham

Egy biokémikus, aki felhívta a figyelmet a veszélyes gyógyszerek előállítására abban a gyógyszergyárban, ahol ő maga is dolgozott.

David Kelly

Felhívta a figyelmet az iraki invázió homályos, koholt okaira.

Karen Silkwood

Az 1970-es években az Oklahoma melletti Ker-McGee atomerőműben dolgozott vegyésztechnikusként. Szakszervezeti aktivistaként a vállalat egészségügyi és biztonsági kérdéseit kutatta. A Silkwood számos biztonsági problémát fedezett fel, ideértve a dolgozók plutóniumszennyeződésnek való kitettségét, hibás légzőkészüléket és még sok mást. 1974 nyarán az Egyesült Államok Atomenergia Bizottsága előtt vallott aggodalmairól.

(A Silkwood (1984) film ezen az eseményen alapult Meryl Streeppel, akit Karen Silkwood megformálásáért Oscar-díjra jelöltek. Nagyon jó film!)

Chelsea Manning (Bradley Manning)

Transznemű hírszerzési elemző az amerikai hadseregben Irakban, aki kiadta a legnagyobb titkos katonai és diplomáciai dokumentumokat. A WikiLeaks platformon tették közzé. 2010-ben az amerikai hadsereg hírszerzési elemzője, Bradley Manning (később Chelsea Manning) katonai anyagokat szolgáltatott, amelyek rámutattak az Egyesült Államok kétes erőfeszítéseire Irán gazdasági és politikai elszigetelésére, valamint az iraki és afganisztáni háborúkkal kapcsolatos dokumentumokat (az amerikai fegyveres erők által elkövetett fogolybántalmazás és kínzás). , emberi jogok megsértése). Julian Assange, a WikiLeaks alapítója is kulcsszerepet játszott ebben az ügyben.

Edward Snowden

Az egykori számítógépes hírszerzési tanácsadó 2013-ban szivárogtatott ki dokumentumokat a Nemzetbiztonsági Ügynökség szigorúan titkos programjairól a Washington Post és a The Guardian újságíróinak. Snowden megpróbálta belsőleg kommunikálni a globális illegális megfigyelőprogramokkal kapcsolatos etikai aggályait. Mivel kudarcot vallott, ezt nyilvánosan tette, és nyilvános vitát váltott ki a magánéletről és a nemzetbiztonságról. 

W. Mark Felt

Felt több mint 30 évig titkos informátora volt a Washington Post riportereinek, B. Woodwardnak és C. Bernsteinnek. Egy bizalmas bejelentő információi alapján 1972-ben törték meg a Watergate-botrányt. Csak 2005-ben derült ki a bejelentő személye. Az informátor W. Mark Felt, az FBI igazgatóhelyettese volt, az iroda második parancsnoka a Nixon elnök Watergate-ben való részvételével kapcsolatos kiszivárogtatások idején.

Maria Efimova

Maria Efimova, a Pilatus Bank korábbi alkalmazottja 2017-ben adatokat szolgáltatott a Caruana Galiziának, és felfedte, hogy a titkos panamai székhelyű cég Michelle Muscathoz, Joseph Muscat volt máltai miniszterelnök feleségéhez tartozik. A Panama Papers 2016-os közzétételét követően Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró a korrupció és a pénzmosás kiterjedt rendszereit vizsgálta Máltán. Efim bizonyítékai segítettek az újságírónak kapcsolatba lépni, és rávilágítani a szigeten folyó illegális tevékenységre. 

Raphael Halet

Halet a luxemburgi multinacionális cégek adóelkerülésére hívta fel a figyelmet. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen tisztességtelen gyakorlat megzavarja a tisztességes versenyt, és nem garancia arra, hogy minden adózó számára egyenlő feltételeket biztosítsanak. Történetét és bátorságát a LuxLeaks-ügy bejelentőjeként a GUE/NGL Újságírók, Bejelentők és az információhoz való jog védelmezői díjjal ismerték el. A meggyilkolt újságíróval, Ján Kuciakkal együtt a néhai máltai újságíró, Daphne Caruana Galiza (Panama Papers-ügy) tiszteletére bejelentették a díj első birtokosainak.

Ezek a bejelentő nevek olyan jelentős esetekben visszhangra találtak, amelyek rendkívül súlyos kötelességszegésekre és visszaélésekre utaltak. Nem mindegyiküket ismerték el tevékenységükért, amiatt, hogy az adatokat és dokumentumokat jogellenesen vagy a hozzáféréssel visszaélve szerezték be. Egyes esetekben jogi vádat emeltek ellenük, vagy megmagyarázhatatlan körülmények között meghaltak.

 

Whistleblowers – lefordítva besúgók, bejelentők

Whistle blowing -(külön)- fütyülés, sípfújás

(valahol a füttyszót képletesen használják, mint olyan fütyülést, amely valaminek erősen véget akar vetni)

Sütik beállítása

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. Bővebben

A cookie-k kis szöveges fájlok, amelyeket az Ön által felkeresett webhelyek helyeznek el a számítógépén. A weboldalak cookie-kat használnak a felhasználók eredményes navigálásának elősegítése céljából és bizonyos funkciók végrehajtásához. A weboldal megfelelő működéséhez szükséges sütik az Ön engedélye nélkül állíthatók be. Az összes többi cookie-t jóvá kell hagyni azok böngészőben történő beállítása előtt. Az Adatvédelmi szabályzat oldalon bármikor megváltoztathatja a sütik használatához való hozzájárulását.